1η Μονάδα

Βίκτωρος Ουγκώ 12, Αθήνα

2η Μονάδα

Αναβρυτής 5, Αθήνα

3η Μονάδα

Δημητρακοπούλου 77, Κουκάκι, Αθήνα

Ώρες Επισκεπτηρίου

11:00-13:00 & 17:00-19:00

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

22 Ιουλίου, 2019

 

Το τρέξιμο βελτιώνει τη μνήμη

Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε βιώσει μια ευχάριστη εμπειρία καθώς τρέχουμε. Ειδικά στην εξοχή, το τρέξιμο είναι μια εμπειρία αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης, καθώς απολαμβάνουμε τα υπέροχα φυσικά τοπία. Αισθανόμαστε επίσης, το μυαλό μας φρεσκότερο και καθαρότερο, έτοιμο να αποδώσει καλύτερα στην απαιτητική καθημερινότητα.

Αυτή την εμπειρία λοιπόν, έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν με μελέτες, αρκετοί επιστήμονες ανά τον κόσμο. Μία έρευνα που διεξήχθη από την Karen Postal, πρόεδρο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κλινικής Νευροψυχολογίας, έδειξε ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, την ψυχολογική διάθεση, και το εντυπωσιακότερο είναι ότι δημιουργούνται νέοι νευρώνες. Μέχρι προσφάτως, επικρατούσε η αντίληψη, ότι γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό νευρώνων, και ότι μετά την ενηλικίωση σταματά η δημιουργία νέων νευρώνων. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα, φάνηκε ότι νέοι νευρώνες δημιουργούνται συνεχώς στον εγκέφαλό μας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η ερευνήτρια ισχυρίζεται, ότι η μοναδική δραστηριότητα που προκαλεί τη δημιουργία νέων νευρώνων, είναι η έντονη αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, για 30 – 40 λεπτά.

Μια άλλη έρευνα των Lin Li et al, διερεύνησε την επίδραση της έντονης αερόβιας άσκησης στη γνωστική λειτουργία. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν δεκαπέντε νεαρές φοιτήτριες. Σαρώθηκαν, μετά από έντονη αερόβια σωματική άσκηση, με μαγνητική τομογραφία (MRI), καθώς εκτελούσαν τεστ μνήμης. Βρέθηκε, ότι ο φλοιός και το αριστερό ημισφαίριο έδειξαν σημάδια βελτίωσης στις διαδικασίες ελέγχου, και τελικά οι φοιτήτριες εκτελούσαν καλύτερα τα τεστ μνήμης.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση, σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της μνήμης. Αξίζει όμως να τονίσουμε, ότι οι έρευνες αφορούν υγιείς πληθυσμιακές ομάδες, και όχι ανθρώπους με άνοια. Η δημιουργία νέων νευρώνων μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και σε ηλικιωμένους, αρκεί να μην έχουν κάποια μορφή άνοιας.

Πηγή: www.awakengr.com

 

Iωάννης Παναγιωτόπουλος PT, BSc, OEP Leader
Φυσικοθεραπευτής – Συγγραφέας, Μ.Φ.Η. Άγιος Στυλιανός